1. Новини
  2. Новини та події
  3. Новини
  4. Спека? Збалансуйте раціон поросят та свиноматок

Спека? Збалансуйте раціон поросят та свиноматок

Спека? Збалансуйте раціон поросят та свиноматок

Низька вага при народженні, недостатня кількість молока свиноматки для всіх поросят, висока втрата ваги свиноматки в кінці підсисного періоду - ці проблеми часто мають одну причину: дефіцит енергії в раціоні свиноматки, особливо коли зовнішні температури дуже високі.

У той час як високі вимоги до рівня продуктивності свиноматок постійно зростають, природна здатність тварин споживати корм не встигає за цим процесом. Зокрема, забезпечення їх необхідною енергією часто стає проблемою. Якщо зовнішні температури також значно підвищуються, споживання корму ще більше знижується, а енергетична прогалина збільшується.

 

Споживання кормів помітно знижується

Прогноз на найближче майбутнє передбачає не лише значно вищі середні температури, але й триваліші хвилі спеки. З підвищенням зовнішніх температур температура на фермах, відповідно, також має тенденцію до значного підвищення. Спека має значні наслідки, особливо для свиноматок. Термонейтральна зона свиноматки, тобто зона комфорту, перевищується вже при температурі у свинарнику 22 °C або вище. Починаючи з 21 °C, споживання корму свиноматкою зменшується на 0,1 кг на добу на кожен градус підвищення температури. Це відповідає кількості енергії близько 0,13 МДж МЕ. При температурі близько 30 °C кількість спожитого корму зменшується приблизно на 1 кг на добу. Це означає, що свиноматки споживають приблизно на 13 МДж МЕ менше енергії на день.

 

Що відбувається при високих температурах?

Дефіцит енергії призводить до збільшення втрати живої ваги, зниження молочної продуктивності і, як наслідок, зменшення приросту поросят. Подальшими наслідками можуть бути підвищена захворюваність на РМА та проблеми з наступною поросністю. Свиноматки, виснажені і з додатковими фізіологічними розладами після відлучення поросят (втрата ваги понад 20 кг у фазі підсисного періоду) мають довший період вагітності, менш виражені симптоми еструсу, меншу кількість яйцеклітин, здатних до запліднення, і, отже, меншу кількість ембріонів. Наслідком цього є менша кількість поросят в опоросі та довший міжопоросний період.

Вплив температури навколишнього середовища на споживання корму лактуючими свиноматками та вагу поросят при відлученні

Внаслідок високого метаболічного навантаження на організм тварин у спеку також може виникати більше вільних радикалів та окислювального стресу. Це робить слизову оболонку кишечника більш «дірявою» і порушує дуже важливу бар'єрну функцію слизової оболонки. Це відкриває шлях ендотоксинам і патогенним мікроорганізмам та негативно впливає на загальний стан здоров'я тварини.

 

Більше жиру в кормі

Олії та жири можуть відігравати важливу роль у розробці раціону завдяки своїй дуже високій енергетичній щільності. Крім того, при їх розщепленні до жирних кислот, виділяється менше тепла під час травлення. Інші переваги пов'язані з надходженням жиророзчинних вітамінів і незамінних жирних кислот. Жири також виконують важливі біологічні функції, беруть активну участь в обміні речовин і виконують важливі захисні функції.
Оскільки з технічних причин олії можна використовувати в кормах лише в обмеженій кількості, відмінною альтернативою є порошкоподібні жири. За допомогою таких порошків можна досягти більш високого вмісту жиру в кормі, ніж при використанні звичайних олій. Висока концентрація поживних речовин у кормі особливо важлива для лактуючих свиноматок. Її енергетичні потреби безпосередньо пов'язані з надоями. З приплодом у дванадцять поросят свиноматка виробляє близько 340 кг молока протягом чотиритижневого підсисного періоду. Якщо припустити, що свиноматка виробляє 12 літрів молока на день, то кількість енергії, необхідної з корму, становить близько 85 МДж МЕ. До цього додається потреба в утриманні свиноматки. Відповідно, лактаційний корм повинен мати енергетичну щільність понад 13 МДж МЕ/кг, щоб тварини могли використовувати наявний у них потенціал продуктивності. У раціонах зі зниженим вмістом енергії, наприклад, менше 12,8 МДж ОЕ/кг, важко забезпечити достатній запас енергії через обмежене споживання корму.

 

Краща засвоюваність з лецитином

Для покращення засвоюваності раціонів, збагачених жирами, можна також використовувати емульгатор, такий як лецитин. Лецитин дозволяє змішувати дві речовини, які зазвичай не змішуються, такі як олія та вода.
Лецитин належить до групи фосфоліпідів і містить холін, який відіграє важливу роль у жировому обміні. Він загалом позитивно впливає на обмін речовин, стимулює утворення імунологічних клітин захисту і підтримує роботу печінки та кровообігу. У тканині молочної залози лецитини відповідають за перенесення жирів і білків у грудне молоко. Лецитини підтримують активність ферментів і мають ефект підвищення працездатності та життєздатності. Вони також позитивно впливають на фертильність.
На практиці різні виробники пропонують спеціально розроблені жирові порошки для раціонів, які вже містять лецитин. Для підтримки метаболізму свиноматки тваринам також можна давати вітаміни групи В, зв'язувачі ендотоксинів або електроліти.

Для свиноматок та поросят

Свиноматка з 14-15 поросятами в третьому опоросі має добову потребу в енергії (підтримка плюс потреба в продуктивності) близько 101 МДж МЕ. З кормом для лактації, що містить 12,8 МДж МЕ, свиноматка повинна споживати близько 7,9 кг корму на день. Якщо скоригувати енергетичну цінність раціону, додавши 3% жиру, щоб досягти енергетичної цінності близько 13,5 МДж МЕ/кг, свиноматкам потрібно буде з'їдати лише близько 7,5 кг корму на добу, щоб покрити свої потреби.
Таким чином, можливо регулювати енергетичну цінність раціонів у короткостроковій перспективі шляхом додавання 3% жирового порошку і компенсувати зниження споживання корму влітку.
Завдяки збільшенню вмісту жиру в повнораціонному комбікормі лактуюча свиноматка може поглинати більше легкозасвоюваної енергії з корму, а отже, їй доводиться розтоплювати менше жиру в організмі. Це також розвантажує печінку, яка відіграє вирішальну роль у мобілізації жиру. Зрештою, це позитивно впливає на фертильність свиноматок та їхнє продуктивне життя.
Чим вищий вміст енергії в раціоні, тим вищі надої. Як наслідок, поросята споживають більше молока, а отже, більше енергії. Їх ріст значно покращується. Це супроводжується меншими втратами поросят, стабільним станом здоров'я та збільшенням ваги при відлученні.

 

Адаптуйте стратегію годівлі

Вміст білка також слід відрегулювати. Високопротеїнові раціони призводять до підвищеного виділення тепла одразу після споживання корму, оскільки розщеплення білка на амінокислоти спричиняє виділення тепла. Тому зменшення вмісту протеїну в кормі для свиноматок відповідно до вимог може не тільки захистити навколишнє середовище (менше викидів аміаку), але й сприяти добробуту тварин. Вміст сирої клітковини також слід пильно контролювати в період супоросності. Клітковина утилізується мікроорганізмами в задньому відділі травного тракту, і в процесі ферментації утворюються не лише цінні леткі жирні кислоти, а й значна кількість тепла.
Оскільки, в спекотну погоду споживання корму може зменшуватися, незважаючи на скоригований вміст сирого протеїну і сирої клітковини в раціоні, концентрацію поживних речовин, тобто кількість на одиницю ваги, також слід перевіряти і коригувати. Мета полягає в тому, щоб покрити потреби в поживних речовинах меншою кількістю корму.

 

Не забувайте про воду

Окрім адаптованої до високих температур годівлі, важливу роль відіграє забезпечення тварин водою. В середньому лактуючі свиноматки потребують понад 40 літрів води на добу, що може швидко зрости до понад 50 літрів. Влітку більше води також потрібно для терморегуляції.
Для високого споживання корму вирішальне значення має не лише достатня кількість води, але й її температура. Тести показали, що споживання прохолодної води (10 або 15 °C) порівняно з водою температурою 22 °C може збільшити споживання води (плюс 22%), споживання корму (плюс 40%) та молочну продуктивність свиноматок (плюс 20%).
Крім того, слід регулярно перевіряти швидкість потоку або тиск води в поїлках і якість води. Якість має значний вплив на смакові якості, а отже, і на споживання води. Для контролю за споживанням води можна встановити лічильники води в кожному стійловому приміщенні або відділенні.

 

Наші рішення для свиноматок та поросят:
BEWI-SPRAY® 99 Л: високоефективний компонент, з добавкою лецитину гарантує максимальну засвоюваність